` Univerzalna biblioteka i druge priče

 

Kurd Lasvic

Univerzalna biblioteka i druge priče

2014. Biblioteka Uglovi / ISBN: 978-9940-9519-1-7

140 stranica / O knjizi

Besplatna elektronska knjiga: PDF (421KB), EPUB (452KB) MOBI (1 MB)

Prevod ovog naslova pomoglo je Ministarstvo kulture Crne Gore

 

„Univerzalna biblioteka i druge priče“ je zbirka jedanaest priča i jedne pjesme njemačkog autora Kurd Lasvica. Poznat kao „otac“ njemačke naučne fantastike, odnosno spekulativne fikcije, Lasvic je jedan od osnivača ovog žanra (pored Žila Verna i H. G. Velsa), što ga čini važnom književnom figurom ne samo u istoriji njemačke književnosti, već i za istoriju žanra uopšteno.
Lasvic je u svojim pričama po prvi put predstavio različite originalne teme i maštovite motive, koje su drugi pisci kasnije pozajmljivali i razvijali. Naslovna priča knjige, "Univerzalna biblioteka", u svjetsku književnost uvodi koncept biblioteke u kojoj se mogu naći, kako Lasvic piše, "sabrana sva djela koja su u književnosti ikad napisana ili bi u budućnosti mogla biti napisana". Upravo je "Univerzalna biblioteka" inspirisala Horhe Luis Borhesa da objavi esej „Totalna biblioteka“ i kratku priču „Vavilonska biblioteka“.
Najznačajnija njemačka nagrada za naučnu fantastiku dobila je ime po Lasvicu, „Kurd Lasswitz-Preiss“.

 

O knjizi:

„Iako ih nije moguće jednoznačno odrediti kao naučno-fantastične, jer među njima ima i onih koje se prevashodno naslanjaju na poetiku bajke ili basne, ove priče su proizvod prvobitnog udruživanja naučnih sadržaja i umjetničke forme, odnosno vrli početak tradicije spekulativne i naučne fantastike na njemačkom jeziku...

...Lasvic poeziju određuje kao oblik ljudske svijesti – ne manje vrijedan od nauke – koji se sa aspekta čovjekove radoznalosti i „neugasive čežnje za boljim i srećnijim stanjima od onih koja se nude na Zemlji”, pita o stanovnicima drugih svjetova. To je nesporni domen pjesnikovog suverenog djelovanja. On, štaviše, hipoteze o vanzemaljskim svjetovima može da razrađuje znatno slobodnije nego naučnik, a njegovo jedino ograničenje je da događaje i karaktere predstavi saglasno naučnoj svijesti svog vremena, tj. pozitivnim zakonima prirodnih nauka – kada je riječ o motivaciji radnje, odnosno, u skladu sa psihološkim iskustvom – kada je riječ o karakterizaciji. Samo će tako čitalac moći da se „sa lakoćom uživi u prirodu, vrstu i način života stanovnika [druge] planete”, zadovoljavajući istovremeno svoju potrebu za ljepotom i prijatnošću.


...Univerzalna biblioteka i druge priče prezentuje Lasvicov opus u njegovoj sveukupnoj raznovrsnosti – od traktata, preko polemičkih skica u književnoj formi do poetskih crtica iz geološke i svjetske istorije i pripovijesti dosljedno realistične motivacije koje fantastičnim svjetovima obezbjeđuju pravo na postojanje."


Iz predgovora "Kurd Lasvic: naučna fantastika ili san o boljem svijetu?"

doc. dr Jelena Knežević